picture_fagot

 

Geluidsfragmant:

Familie:

Koperblazers

Materiaal:

koper

Lengte:

46 cm (totale buislengte is 1,4 m)

Toonomvang:

2 3/4 oktaven

Speler:

trompettist(e)

Types:

trompet, piccolotrompet

 De trompet is één van de hoogst klinkende, koperen blaasinstrumenten met een heldere toon. De trompet is cilindrisch geboord. Hij bestaat in verschillende stemmingen en grootten. Tegenwoordig wordt het meest een Bb-trompet gebruikt.

 

mondstuk trompet

het mondstuk van een trompet

 

Het geluid ontstaat door lucht met enige kracht met de juiste lipspanning door de buis te persen. Het geluid wordt dan geproduceerd door het vibreren van de lippen tegen het komvormige mondstuk. Door het indrukken of loslaten van ventielen (of pistons zoals ze vaak genoemd worden), kun je op dit instrument verschillende tonen maken. Deze ventielen zorgen ervoor dat de buis van het instrument verkort (voor hogere tonen) of verlengd (voor lagere tonen) kan worden. Voordat de trompet ventielen kreeg (19e eeuw) kon je maar een beperkt aantal tonen spelen op dit instrument, de natuurtrompet genaamd. De tonen waren alleen hoog en werden bereikt door het veranderen van de lipspanning en de perskracht waarmee de lucht door de buis werd geblazen.

 

natuurtrompet

een natuurtrompet zonder ventielen

 

piccolotrompet

een piccolotrompet

 

stemmen_trompet

Het stemmen van een trompet

 

Op de linkerfoto zie je dat de stemventiel dicht is. Als de trompet te hoog gestemd staat, wordt dit ventiel een stukje uitgetrokken (rechterfoto).
De trompet wordt gebruikt bij allerlei soorten muziek, van Zuid-Amerikaanse ballads tot klassieke stukken, bij de fanfare en ook bij pop- en jazzmuziek.

 

Hoe werkt een ventiel bij de trompet?
Als het ventiel in rustpositie is, passeert de lucht direct door de hoofdbuis. Bij het neerdrukken van een ventiel wordt de lucht omgeleid door een toegevoegd stuk buis, waardoor de lengte van de luchtkolom groter wordt.

De meeste ventieltrompetten hebben 3 ventielen, die elk op zichzelf of in elke combinatie kunnen worden ingedrukt waardoor de grondtoon van het instrument wordt verlaagd. Het gebruik van deze ventielen stelt de speler in staat om alle noten van de toonladder te produceren.

 

ventielwerking

de werking van de ventielen

 

De cornet  


cornet

De cornet is iets wijder en korter dan de trompet. Vele cornettisten spelen dan ook vaak op een trompet en omgekeerd. De klank is iets warmer en ronder dan die van de trompet.

De Bugel  

 
bugel

Ook de bugel lijkt wat betreft de vorm op een trompet. De klankkleur is echter veel warmer en ronder dan die van de trompet of cornet. De bugel hoort eigenlijk niet thuis in de harmonie, maar speelt een zeer belangrijke rol in een fanfare-orkest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *