Harmonie Wijlre huldigt 14 jubilarissen tijdens Gertrudisfeest.

Op zaterdag 14 april aanstaande huldigt Harmonie Sint Gertrudis uit Wijlre 14 jubilarissen, die samen voor 350 verenigingsjaren zorgen. Om 17.30 uur zal de harmonie de H. Mis in de St. Gertrudiskerk te Wijlre opluisteren. Aansluitend vindt in het Wielderhoes de interne huldiging van de jubilarissen plaats. Daarna is er vanaf 20.15 uur een receptie gevolgd door het jaarlijkse Gertrudisfeest.

 

De jubilaris met de meeste verenigingsjaren is Math Eggen, die zijn 60-jarig lidmaatschap viert. Aanleiding vormde kapel de Cobro’s, die bestond uit leden van de harmonie en waarvoor een bassist werd gezocht. Math begon zonder theorie of kennis van noten, maar kreeg, zoals gebruikelijk in die tijd, les van de dirigent. Je leerde toon voor toon, wat resulteerde in zijn eerste liedje “roodborstje tik”. Naast de concoursen vormde het vastleggen op film van het 100-jarig bestaansfeest van de harmonie in 1995 een uitdaging voor Math, die hij met veel plezier aanging. Hij memoreert verder het zelf bouwen van de aanhanger voor het instrumententransport en een klokkenspel, welke beiden nog steeds gebruikt worden. Voor Math is het altijd belangrijk geweest dat de harmonie een grote vriendenclub is.

Twee muzikanten vieren hun 50-jarig jubileum bij harmonie Sint Gertrudis.

Bert Kwantes is 50 jaar geleden bij de Koninklijke harmonie van Mheer met lessen begonnen op trompet en daarna ventiel trombone. In 1981 is hij in Wijlre gaan wonen en op 1 oktober 1988, na het bondsconcours van harmonie St. Gertrudis Wijlre, is hij begonnen op tuba. Na een poosje vroeg toenmalig dirigent Fiel Loyens of hij er iets voor voelde om saxofoon-bariton te spelen. Op dit instrument speelt Bert tot op heden met veel plezier. Daarnaast zorgt hij er al 23 jaar voor dat het verenigingsblad “Kwartnoot” op tijd en goed gevuld verschijnt.

 

Thijs Knops is zijn vijftigjarige muzikale loopbaan begonnen op cornet, daarna overgestapt op trompet en tuba en speelt nu hoorn bij harmonie St. Gertrudis. Bovendien was hij gedurende vele jaren bestuurslid en beheert hij het muziekarchief. Thijs heeft vele verdiensten voor de Harmonie en tekende mede voor de organisatie van de buitenlandse concertreizen naar Balrechten en Italië, maar ook activiteiten in Wijlre (bv. ’t Weike) konden en kunnen op zijn niet aflatende energie blijven rekenen. Thijs heeft goede herinneringen aan het Bondsconcours in Heerlen o.l.v. toenmalige dirigent Sandro Moretti en de themaconcerten die tweejaarlijks in het Wielderhoes worden gegeven.

 

Een bestuurslid viert zijn veertigjarig jubileum. Paul Frijns is in 1977bij de harmonie begonnen als penningmeester en heeft in diezelfde periode de coördinatie van de opleidingen voor zijn rekening genomen. Dit was wellicht niet verrassend voor velen die Paul ook kennen als leraar op de Wijlrese basisschool. Na een aantal jaren als vice voorzitter te hebben gefungeerd is Paul inmiddels de bestuurder met de meeste dienstjaren op de teller en een echte allrounder. Momenteel is hij tweede penningmeester, verzorgt de complete ledenadministratie en is het beheer van de instrumenten aan hem toevertrouwd. Terugkijkend op de afgelopen veertig jaar kan Paul veel (muzikale) hoogtepunten noemen zoals de concoursen en galaconcerten. In het bijzonder die momenten waarbij concertwerken tot in detail worden uitgewerkt en het publiek op het puntje van de stoel luistert.

Zowel Bert, Thijs als Paul noemen de concertreis naar Italië als een van de mooiste momenten bij harmonie St. Gertrudis. Naast het prachtige team weekend gaf de Harmonie een aantal mooie concerten. Hiervoor zijn ze de voormalige Italiaanse dirigent Sandro Moretti nog steeds zeer dankbaar.

 

Louis Dassen is 25 jaar lid van de harmonie en is op vele fronten actief. Naast diverse bestuursfuncties is hij medeoprichter van Kwartnoot, het Pleinfeest, het gemeentelijke Gulpen-Wittem Treffen en mede organisator van het jaarlijkse Weike, vele recepties en de bingoloterij van harmonie St. Gertrudis. Louis denkt met veel plezier terug aan de organisatie van de uitwisseling met MusikVerein Ballrechten-Dottingen. Verder stond hij aan de wieg van de invoering van de elektronische leden- en contributieadministratie en de commissiestructuur binnen de harmonie (van feest- tot reiscommissie). Menig affiche en entreekaart zijn door Louis ontworpen. Het Amerika-concert en concours (1e prijs met lof in de afdeling superieur) rekent Louis tot de muzikale hoogtepunten van de afgelopen 25 jaar.

 

De andere 25-jarige jubilaris is Hub Bessems. Hij heeft zijn zilveren jubileum als bestuurder in twee etappes gedaan. In de periode van 1967 t/m 1982 was hij secretaris, waarna hij stopte in verband met het werk. In 2008 pakte Hub de draad weer op als bestuurslid en werd in 2012 opnieuw secretaris. In 2017 volgde hij Jan Bormans op als voorzitter van harmonie St. Gertrudis. Hub herinnert zich de deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen in Haarlem in 1974 als meest succesvolle optreden van de harmonie. Harmonie St. Gertrudis werd er jammer genoeg 2de met slechts een geringe puntenachterstand op de winnaar. Ze hadden toen zelfs landskampioen kunnen worden omdat achteraf (na maanden) bleek dat een Brabantse harmonie met “illegale” leden had opgetreden. Volgens Hub had de harmonie kunnen procederen, maar daar is toch maar van af gezien.

 

Anita Jenniskens viert haar 12½- jarig jubileum als muzikant op de tenor saxofoon. Ze is ooit begonnen met blokfluit (6 jaar) en heeft vanaf 1980 de saxofoon bespeeld bij haar andere harmonie in Baexem. Vanaf augustus 2004 is Anita ook harmonielid in Wijlre. Een galaconcert is Anita in het bijzonder bijgebleven omdat dit een concert was met haar zoon en dochter in avondkleding en de muziekstukken de zaal merkbaar in beroering brachten. Een bijzondere periode was de deelname aan het WMC. Voor Anita een super drukke periode omdat ze namelijk met twee muziekkorpsen deelnam aan het WMC. Met fanfare Aurora uit Baexem op zaterdag en met harmonie St. Gertrudis op zondag repeteren. De indeling van dat weekend was: zaterdagmiddag optreden met Baexem, ’s avonds de generale repetitie met Wijlre en zondag het optreden van Wijlre. Na afloop volgde een klein feestje in Wijlre. Als lid van de jeugdcommissie heeft Anita zich eveneens verdienstelijk gemaakt. Dit varieerde van het opmaken van een draaiboek voor de solistenconcoursen in de gemeente Gulpen-Wittem, het draaiende houden van de opleiding van nieuwe jeugdige muzikanten tot het opstarten van de voorspeelmiddagen, om zo de voortgang van de leerlingen in het vizier te houden.

 

Bij de drumband is John Wijshoff 12½ jaar geleden begonnen als vlaggendrager, waarna hij naar eigen zeggen werd “gestrikt” om op de tenortrom te gaan spelen. Inmiddels is hij op het grote werk (overslag) overgestapt en door voormalig instructeur Chris Luijten ook op melodisch vlak geschoold. Ondanks drukke werkzaamheden is hij altijd op de repetities aanwezig, zodat ook al het zwaardere materiaal tijdig voor iedereen klaarstaat. Zijn eerste concours met de drumband in Velden heeft John als zeer positief ervaren. Een absoluut hoogtepunt was het optreden op het WMC in 2017, wat de drumband een gouden medaille opleverde.

 

Jubilaris Jeroen Vaassen is lid sinds november 2005 en speelde aanvankelijk bij het harmoniekorps. Inmiddels bespeelt hij nu alle soorten percussiebij de drumband. Tijdens het WMC in 2017 viel Jeroen twee keer in de prijzen: hij leerde er zijn huidige partner kennen, die als vaandeldraagster meeliep.

 

 

 

Roy Cerfontein en Bernd Keulders vieren eveneens hun 12½ jarig jubileum bij de drumband St. Gertrudis. Deze jeugdvrienden zijn van vaste waarde voor de drumband, waarbij ze geen moeite hebben met de vaak late nazit van de repetitie op de vrijdagavond.

 

 

 

Adrienne Eggen(12½ jaar) speelt klarinet en beleeft daarnaast veel plezier aan de zogenaamde tuttenclub, een groep dames die allemaal in de harmonie zitten. Een weekendje Wenen in 2016 is haar bijzonder goed bevallen. Binnen de harmonie is zij ook actief bij de Klepkes, een groep dames die activiteiten ontplooit om financiële middelen voor de harmonie te vergaren (bv. kienavond, eetkraam op de Snuffelmarkt etc.). Daarnaast is Adrienne lid van de jeugdcommissie waarin zij haar steentje bijdraagt ten aanzien van het beleid voor de jeugdopleiding en andere zaken die met de jeugd van de harmonie samenhangen. Adrienne is spontaan en open.

 

Albin Ramakers (trompet) viert zijn 12½ jarig jubileum, maar speelt in oktober van dit jaar ook al 40 Jaar klaroen bij schutterij St. Maternus in Wijlre. Zijn vader die klaroen speelde in de schutterij bleek tevens een goede leermeester, waardoor Albin een goede basis kreeg. Met behulp van diverse mensen leerde hij later trompet spelen, met als resultaat dat hij nu al 12½ jaar dat instrument bij de harmonie bespeelt. Bovendien speelt Albin bij de jachthoornblazers Sint Michaël in Epen.

 

Jan Bormans werd in 2002 voor de eerste keer benaderd om voorzitter te worden van harmonie St. Gertrudis maar moest aanvankelijk “nee” zeggen, maar werd in 2004 dan toch voorzitter tot 2017. Harmonie St. Gertrudis was voor Jan – naast zijn wethouderschap – een grote uitdaging met vele hoogtepunten en een paar tegenvallers. In het bijzonder de concertreis naar Italië vond Jan geweldig. De saamhorigheid, betrokkenheid én het exact in de gaten houden van de afspraken was formidabel. Neem daarbij de geweldige open, vriendelijke en warme ontvangst door de Italianen en je houdt er – in Jans eigen woorden – een fantastische ervaring aan over. Het afscheid als wethouder in Gulpen-Wittem werd voor Jan een totale verrassing. Midden in de afscheidsreceptie ging het doek van het podium open. Toen hij zich omdraaide stond de complete harmonie op het podium om Jan en zijn vrouw Emmy een serenade te brengen. Dit bezorgde Jan de spreekwoordelijke brok in de keel en hij is de harmonie daarvoor bij zijn 12½- jarig jubileum nog steeds dankbaar.