saxalto

 

Geluidsfragmant:

Familie:

Houtblazers

Materiaal:

koper bedekt met een laklaag

Lengte:

zeer variabel afhankelijk van het model

Toonomvang:

ongeveer 2,5 oktaven
(altsaxofoon als voorbeeld)

Speler:

saxofonist(e)

Types:

(sopraan, alt, tenor en bariton (veel gebruikt)
sopranino, bas, contrabas en subcontrabas (komen zelden voor)

De saxofoon behoort tot de groep van houtblazers omdat het in feite een bastaardvorm van de klarinet en de hobo is. Het mondstuk met een enkel riet en de mechaniek doen denken aan de klarinet, de boring is conisch als bij de hobo. De uitvinder van de saxofoon, de belg Adolph Sax, nam de klarinet als basis toen hij de saxofoon ontwierp. Door deze kenmerken behoren de saxen tot de houtblazers, alhoewel het instrument uit een metaallegering is gemaakt.

Toon produceren gebeurt op dezelfde manier ald mij de klarinet. Aan de onderkant van het mondstuk zit een enkel stuk riet bevestigd. De lucht, die tussen het riet en het mondstuk wordt geperst, zorgt ervoor dat het riet in trilling wordt gebracht waardoor de toon ontstaat. Verschillende kleppen zorgen ook hier weer dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen kun je verschillende toonhoogten maken.

Oorspronkelijk bestond de saxofoon-familie uit 14 leden. Tegenwoordig worden er nog maar 8 gemaakt. Deze 8 zijn, te beginnen met de kleinste: de sopranino, de sopraan, de alt, de tenor, de bariton, de bas, de contrabas en de subcontrabas. Alleen de sopraan, de alt, de tenor en de bariton worden op grote schaal gebruikt.

 

alle_saxofoons

De 4 meest gebruikte saxofoons: tenor, alt, sopraan en bariton

 

Luister naar een fragment op de:
– Sopraansaxofoon  
– Tenorsaxofoon  
– Baritonsaxofoon