buisklokken klokkenspel marimba vibrafoon xylofoon

 

Onder melodisch idiofonen verstaan we alle slagwerkinstrumenten uit de idiofonengroep waarop men alle noten kan spelen.

Enkele voorbeelden:

Buisklokken

 

buisklokken

Buisklokken zijn een reeks metalen buizen met dezelfde diameter maar met een verschillende lengte. Deze lengte is telkens zo berekend dat je alle tonen (van ongeveer 1 ½ octaaf) kunt spelen.
Op de buizen wordt met een hamer geslagen. Je hoort dan het geluid van een kerkklok. In het orkest worden deze buisklokken gebruikt als vervanger voor de kerkklok.

Klokkenspel of Lyra

 

 

klokkenspel

De metalen staafjes van het klokkenspel worden met harde hamers bespeeld om een doordringende, heldere toon te produceren. De opeenvolging van de staafjes volgt het patroon van de zwarte en witte toetsen van een piano.

Marimba

marimba

Een marimba lijkt erg veel op een xylofoon (zie verder). Je zal misschien bijna het verschil niet kunnen opmerken. De staafjes waarop met zachte hamertjes geslagen wordt, zijn van hout. Korte staafjes geven hoge klanken, lange staafjes geven lage tonen. Onder elk staafje bevindt zich een metalen resonantiebuis die  de klank projecteert en ondersteunt. Elke buis wordt “gestopt” (dit is afgesloten) op de juiste lengte zodat de juiste toon weerklinkt. De staafjes zijn ook hier weer geschikt volgens de toetsen van de piano zodat alle noten (over verschillende octaven) gespeeld kunnen worden. De marimba wordt dikwijls met 4 stokken tegelijk bespeeld.

Vibrafoon

vibrafoon

notesLuister naar de vibrafoon met motor.

 

De vibrafoon heeft in tegenstelling tot de marimba metalen staafjes. De klank wordt eveneens ondersteund door  resonantiebuizen. Een vibrafoon beschikt daarbij nog over een elektrische motor. Boven elke resonantiebuis bevindt zich een klepje. Wanneer de motor wordt aangezet draaien deze klepjes rond (als een soort kleine ventilator waardoor de lucht vibreert. De vibrafoon wordt eveneens bespeeld zonder de motor. De staafjes kunnen ook gedempt worden door middel van een voetpedaal onder het instrument. Dit pedaal stuurt de vilten klepjes die bij indrukken tegen de staafjes duwen en zo het geluid dempen. Ook de vibrafoon wordt dikwijls met 4 stokken tegelijk bespeeld.

Xylofoon

 

xylofoon

Ook de xylofoon heeft houten staafjes. Hij wordt meestal met harde stokken bespeeld en brengt dan een heldere en doordringende klank voort. De noten klinken slechts kort.

 

staafjes xylofoon

de staafjes van de xylofoon