trompet trombone hoorn euphonium  of baritonblaasbas

De hierboven genoemde koperblazers zijn de meest gebruikt in een harmonie orkest. Klik erop om meer informatie te krijgen.

Als we de koperblaasinstrumenten in het algemeen bekijken, zien we (naast het feit dat ze allen uit koper vervaardigd zijn) steeds 3 elementen terugkomen:

koperblazers

Om klank te produceren heeft men luchttrillingen nodig. De koperblazer perst lucht in het mondstuk terwijl hij zijn lippen doet laat trillen. Zo ontstaan de luchttrillingen. Deze luchttrillingen planten zich voort in de klankbuizen en worden verspreid in de klankbeker. De hoogte van de toon hang af van de lipspanning en de lengte van de buizen. Door het wisselen van de lipspanning verkrijgt men een reeks natuurtonen.

Elk koperen blaasinstrument heeft dus als eerste deel een mondstuk waartegen de speler zijn lippen plaatst. Een hoorn heeft een trechtervormig mondstuk, in tegenstelling tot trompet, trombone en tuba. Deze bezitten een ketelvormig mondstuk. Het mondstuk is bijna het belangrijkste onderdeel van het instrument. De bouwen de vorm van het mondstuk variëren van muzikant tot muzikant en moeten aangepast zijn aan de anatomie van de lip van de speler.

De verschillende vormen van mondstukken:

koperblazers