bariton

 

Geluidsfragmant:

Familie:

Koperblazers

Materiaal:

koper

Lengte:

totale buislengte 2,7m

Toonomvang:

2,5 oktaven

Speler:

euphoniumspe(e)l(st)er of baritonist(e)

De naam euphonium stamt van het griekse “euphonia”, wat goed klinkend betekend. Deze naam is goed gekozen, daar het euphonium een diepe rijke toon voortbrengt. Het euphonium werd waarschijnlijk halverwege de negentiende eeuw in de duitse deelrepubliek Weimar ontwikkeld, hoewel diverse personen, zoals instrumentenbouwer Adolphe Sax en componist Richard Wagner ook een rol gespeeld hebben in de ontwikkeling van het euphonium. Sax ontwikkelde een aantal koperen blaasinstrumenten die uiteindelijk ook hun invloed hadden op de huidige koperen instrumenten. De invloed van Wagner laat zich gelden in de door hem ontworpen Wagner- of tenortuba voor zijn “Ring cyclus”.

Bij het euphonium ontstaat regelmatig enige spraakverwarring, daar het instrument in diverse landen anders wordt genoemd. Enkele veel voorkomende benamingen zijn tenorhoorn, tenortuba of bariton.

Er dient wel vermeld te worden dat er enkele kleine verschillen zijn tussen een euphonium en een bariton. Een euphonium is wijder gebouwd dan de bariton. Verder is de buis van de bariton cilindrisch en de buis van het euphonium is conisch (de diameter van de buis vergroot constant naar het einde toe). Door deze verschillen is het geluid van de bariton wat lichter en helderder en het geluid van het euphonium voller, krachtiger en warmer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *