barchimes castagnetten claves concertcymbalen cymbaal gong
quiro maracas sleig-bellstriangel woodblock

Barchimes

barchimes

Een twintigtal kleine metalen staafjes naast elkaar vormen dit instrument. Meestal worden ze geleidelijk aan korter. Men glijdt één voor één over de staafjes. De verschillende klanken vloeien zo in elkaar over. Dit geeft een tintelende klank.

Castagnetten

castagnetten

Deze ronde, houten kleppers zijn wellicht het bekendst uit de Spaanse muziek waar ze ook veelvuldig gebruikt worden. Twee identieke, uitgeholde delen (slechts een vijftal centimeter groot) worden zeer snel en ritmisch tegen elkaar geslagen

Claves

claves

Ook dit instrument bestaat uit 2 dezelfde delen: 2 volle, houten staafjes. Eén staafje wordt tussen duim en wijsvinger gehouden en tikt het andere staafje in de palm van de hand aan. Zo zorgt de hand voor een versterking van het geluid. Dit geluid is een korte, scherpe “klak”.

Concertcymbalen

concertcymbaal

De twee dunne, bronzen schijven worden in het midden vastgehouden zodat de uiteinden goed kunnen vibreren. Cymbalen kunnen een grote variëtiet aan klanken produceren al naargelang ze bespeeld worden. Ze kunnen zacht en delicaat klinken of juist zeer luid. De diameter kan variëren van 30 tot 66 centimeter.

Cymbaal

cymbaal

Eén losse cymbaal hoeft niet altijd bij het drumstel te horen. Dikwijls wordt in het orkest een roffelend geluid gevraagd. Met 2 zachte stokken wordt dan op een cymbaal gespeeld.

Gong

gong

De correcte benaming is eigenlijk tam-tam, maar het instrument is bijna bij iedereen als gong bekend. Het is een enorme metalen plaat (meer dan 75 centimeter diameter) die een onvergetelijke klank voortbrengt die nog lang blijft nagalmen.

Guiro

De guiro is een houten percussie-instrument met inkervingen aan de zijkant. Hierlangs wordt met een houten staafje geschraapt, wat dan ook een schrapend geluid oplevert. De guiro is ongeveer 41 centimeter lang.

Maracas

maracas

Maracas komen per paar voor. Het zijn ronde of ovalen, holle bollen van hout met daarin kleine zaadjes. De ene is een beetje lager gestemd dan de andere. Ze worden geschud met een voorwaartse beweging van de arm om zo een ritmische geluid te produceren.

Sleigh-bells

sleighbells

De Sleigh-bells geven door ermee te schudden een typisch arreslee-geluid.

Triangel

triangel

Met een koordje wordt de triangel ofwel in de hand vastgehouden ofwel aan een stand opgehangen. Met een metalen staafje wordt tegen een eenvoudige stalen driehoek getikt. Zo ontstaat een zeer heldere “ting”.

Woodblock

woodblock

De naam zegt het zelf: een houten blok (alhoewel ze tegenwoordig ook van plastiek gemaakt worden en toch als hout klinken). De opening moet ervoor zorgen dat het doordringende geluid beter resoneert.